Je hoort er vaak over: combineer wijn en spijs. Dit betekent dat je de juiste wijnen serveert bij eten – het liefst een uitgebreid diner. Klinkt leuk, maar hoe werkt dit nu eigenlijk? Er zijn veel ongeschreven regels om rekening mee te houden. We delen in dit artikel de belangrijke basistips.
Opbouw tijdens het diner
Allereerst is het slim om te weten dat je de keuze voor de wijn kunt opbouwen naarmate het diner vordert. Zo is het logisch om te starten met een toegankelijke witte wijn en af te ronden met een krachtige rode wijn. Of start juist met een mousserende wijn.
Is het een zomerse dag? Dan is een Rosé een mooie toevoeging, met daarbij bijvoorbeeld een voorgerecht met vis of een zomerse salade. Door te starten met een frisse wijn en te eindigen met een volle wijn zit er een logische volgorde in de opbouw. En dat is passend! Je bouwt de gerechtjes immers ook op van licht naar zwaarder.
Smaak bepalen
Probeer logisch na te denken over de combinaties van wijn en spijs. De drank en het eten mogen elkaar complimenteren, en dus goed op elkaar aansluiten. Is het gerecht zuur? Serveer daar een frisse, ronde en zure wijn bij.
Gaat het om een gerecht met een intense smaak? Kies dan ook een krachtige wijn, zodat beide smaken naar voren komen. Je wilt niet dat de smaak van het eten of juist de smaak van de wijn wegvalt. Beide onderdelen mogen gewaagd zijn aan elkaar.
Vis en witte wijn
Serveer je vis tijdens het diner? Houd dan de basisregel aan dat je hier witte wijn bij schenkt. Dit is een regel waarmee je eigenlijk nooit de mist in kunt gaan. Er is wel een variatie te maken, maar houd je liever vast aan de klassieke combinatie.
De reden? Rode wijn heeft meer tannines dan witte wijn, wat niet wenselijk is bij de vis. Vis is namelijk juist eiwitrijk, waar witte wijn beter op aansluit. Ga voor een goede witte wijn bij een mooi stuk vis, zoals Pinot Blanc. Van mosselen tot dorade: deze wijnsoort past bij een heleboel verschillende vis.
Vlees en rode wijn
Ga je vlees op tafel zetten? Dan is het juist weer gebruikelijk om rode wijn te schenken. Dit is opnieuw een basisregel die altijd goed werkt. De tannines zijn in dit geval namelijk juist wel wenselijk, om het vlees extra mals te laten smaken in de mond.
Daarnaast heeft vlees vaak net wat meer karakter dan vis, wat ook voor rode wijn in vergelijking met witte wijn te zeggen valt. Op die manier combineren deze twee onderdelen dus zo goed. En het oog wil ook wat: rode wijn past qua kleur nu eenmaal beter bij vlees dan witte wijn. Het telt allemaal mee.
Gebruik een overzicht
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn veel schema’s te vinden waarbij je per type gerecht precies ziet welke wijnsoorten je erbij kunt serveren. Van lamsvlees met Rioja wijn tot paddenstoelen met Pinot Noir wijn. Zoek op die manier tot in de puntjes uit wat er mooi samengaat. Verschillende wijnexperts hebben zich hier al een keer over gebogen. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?
Proeven maar
Tot slot: proef vooral de combinaties die je in gedachten hebt. Misschien kun je het diner al een keertje eerder maken en daarbij de wijnen proeven. Zo kun je nog switchen als iets toch niet helemaal naar wens is. Of proef direct voor het serveren alvast snel de fles wijn die je net hebt geopend: gaat het mooi bij elkaar? Super, dan kan het meteen op tafel!