Op een hogere leeftijd kan het zo zijn dat zaken als het huishouden steeds meer moeite kosten. Tegelijkertijd is het prettig om lang in eigen huis te kunnen blijven wonen. Je kent je woning immers door en door: dit is een vertrouwde plek. Met bepaalde oplossingen en aanpassingen is het mogelijk om in de woning te blijven. Lees verder voor onze tips.

Kant-en-klare maaltijdservice

Hoe ouder je wordt, hoe inspannender het is om dagelijks weer een maaltijd op tafel te zetten. Je moet immers steeds weer iets bedenken om te bereiden, en de aandacht erbij houden tijdens het koken. Zie je dit liever anders? Met maaltijdservice Tafeltje Dekje krijg je maaltijden aan huis bezorgd. De maaltijden zijn al helemaal gereed: je moet ze alleen nog even opwarmen. Uitgekookt levert op deze manier goede maaltijden voor iedere dag, die vers en smaakvol zijn. Zo zitten er voldoende vitamines in, met 150-200 gram groente per maaltijd. Stel zelf een menu samen, dat past bij jouw smaakvoorkeuren.

Hulp in de huishouding

Het bijhouden van de keuken, de badkamer, het toilet en de woonkamer: er gaat veel tijd en moeite in het huishouden zitten. Is het geen heerlijk vooruitzicht om hier zelf niet (vaak) meer mee aan de slag te hoeven? Het is een idee om hulp in de huishouding in te schakelen, door een schoonmaker langs te laten komen – die in ieder geval de zware schoonmaaktaken oppakt.

Comfortabele meubels

Je brengt veel tijd in huis zittend door. Kies daarom voor comfortabele meubels! Het gaat eigenlijk om alle meubels die je gebruikt in huis. Denk aan de stoelen bij de eettafel. Zitten deze nog goed, of is een zachter zitvlak bijvoorbeeld wenselijk? En dan de bank: biedt deze voldoende ondersteuning? Een fauteuil is tevens een geliefd meubelstuk, met stevige armleuningen en eventueel ondersteuning aan de benen. Verder is het verstandig om voor een comfortabel en kwalitatief bed te kiezen, eventueel met een hoog-laagfunctie.

Leven op de begane grond

Het kan steeds zwaarder worden om de trap in huis op te komen. Daarom kiezen veel oudere mensen ervoor om op de begane grond van de woning te verblijven. De woonkamer bevindt zich hier waarschijnlijk al. Verplaats idealiter ook de slaapkamer naar beneden toe, in een kamer die er nog vrij is of door een extra wand te laten plaatsen.

Traplift installeren

Wil je toch graag de bovenverdieping(en) blijven gebruiken? Dan is een traplift wellicht een oplossing, waarop je kunt plaatsnemen om boven te komen. Zo’n stoel kan eenvoudig worden geïnstalleerd.

Thuiszorg langs laten komen

Lukt het niet meer goed om het huishouden bij te houden, maar is er daarnaast bijvoorbeeld ook verpleging nodig? Van het helpen met medicijnen klaarzetten tot het aantrekken van steunkousen: ook dit soort zaken kunnen ingewikkelder worden. Het is raadzaam om thuiszorg langs te laten komen, om het werk uit handen te nemen.