Koffie is een heerlijk drankje. Uiteraard wil je dat het zo lekker mogelijk smaakt! Maar helaas kan het zo zijn dat je koffie te bitter of zuur is. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Benieuwd hoe het zit? Lees dan snel verder.

Ander koffiemerk proberen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat koffie per koffiemerk anders smaakt. De ene koffiesoort is zuurder, de andere koffiesoort is weer bitterder. Het is daarom zaak om verschillende koffiemerken uit te proberen, om erachter te komen wat jij het lekkerst vindt. Probeer van vooraanstaande koffiemerken zoals Douwe Egberts de koffie uit. Zelfs binnen een bepaald merk kunnen de verschillende bonen anders smaken. En er is maar één manier om erachter te komen: door het te proeven dus. Ook Lavazza koffie is een aanrader. En zo zijn er nog wel meer koffiemerken om eens in huis te halen.

Koffiemachine is vies

Blijft de koffie zuur of bitter smaken, ook als je verschillende soorten uitprobeert? Dan is er waarschijnlijk een ander probleem aan de hand. Het kan zo zijn dat je koffiemachine niet goed schoon is. Koffieaanslag in de machine kan zorgen voor een bittere smaak. Ook het ontkalken van het koffiezetapparaat is belangrijk! Neem daarom af en toe de tijd voor het onderhoud aan de machine, zodat je er zolang mogelijk van profiteert en lekkere koffie kunt blijven zetten.

Oud water

Vul je je koffiemachine al een dag van tevoren met water, of laat je het water erin zitten als het niet helemaal op is gegaan? Ook dit kan de smaak veranderen. Oud water heeft namelijk minder zuurstof en kan de smaak van de koffie op negatieve wijze beïnvloeden. Zet je kop koffie dus altijd met vers water.

Koffie is oud

Is het water dat je gebruikt wel vers, maar de koffie zelf niet? Ook dit kan het probleem van de nare smaak veroorzaken. Gebruik daarom altijd versgemalen koffie. Je kunt de koffie het best zelf malen. Haal dus koffiebonen in huis, evenals een maler. Maal de bonen en zet vervolgens direct de koffie. Gemalen koffie kopen is tevens een optie, maar de smaakkwaliteit neemt al gauw af. Zeker als je het heel lang bewaart, wat de smaak niet ten goede komt.

Gooi er melk bij

Blijf je het probleem van bittere of zure koffie ervaren? Dan hebben we nog een laatste tip: stop melk bij je koffie. Of suiker, nog een optie. Het kan namelijk zo zijn dat de smaak van koffie je gewoon toch niet helemaal aanstaat. Het is echter alsnog een lekker drankje om te drinken, met wat extra’s erbij in je kopje! Cappuccino smaakt bijvoorbeeld heerlijk – dat is nog wel een grotere traktatie dan gewoon een zwarte koffie.