Is je partner jarig? Of misschien gewoon een vriend of vriendin? Wil je een relatiegeschenk geven? Vaak zijn er het hele jaar door momenten dat je een cadeau wilt geven. Het kan moeilijk zijn om dan elke keer iets leuks, verrassends en duurzaams te bedenken. Duurzaamheid wordt namelijk ook steeds belangrijker. Om deze reden delen wij zes tips voor duurzame cadeaus met jou.  

Herbruikbare bekers

Herbruikbare drinkflessen en koffiebekers komen vaak goed van pas en zijn helemaal on trend. Geen plastic flesjes en bekers meer! Je kunt deze vrijwel in elke situatie geven. Of het nou voor een verjaardag is of een kerstcadeau. Ook kun je, als je een eigen bedrijf hebt, ook bijvoorbeeld een drinkfles met eigen logo cadeau geven als relatiegeschenk. 

Eigen gemaakte cadeaus

Een cadeau dat je zelf maakt kun je zelf zo duurzaam maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld je eigen body scrubs maken van natuurlijke producten of een vegetarische maaltijd bereiden. Op deze manier heb je zelf in de hand welke ingrediënten er in zitten. Daarnaast zijn mensen vaak vereerd dat je tijd hebt vrijgemaakt om een cadeau voor hen te maken. 

Duurzame cadeaumand

Vaak hebben mensen geen idee wat voor duurzame producten er allemaal bestaan. Wat is er dan leuker om een cadeaumand samen te stellen met allemaal samples! Zo kun je bijvoorbeeld thee, vegan kaasjes, herbruikbare wattenschijfjes of de eerder benoemde drinkbeker hier in doen. Zo zijn er nog veel meer opties! Dit wordt vaak erg gewaardeerd door de ontvangers van het cadeau! Een duurzame cadeaumand is misschien ook een goede optie als relatiegeschenk. Als je een eigen bedrijf hebt kun je er bijvoorbeeld aan denken om een cadeaumand te geven waar een aantal promotie artikelen in zitten verwerkt.  

De verpakking

Als je eenmaal een duurzaam cadeau hebt gevonden, wil je ook dat de verpakking hierbij aansluit. Geen plastic folie dus! Je kunt je cadeau bijvoorbeeld inpakken met cadeaupapier die om een cadeau zat die je zelf hebt ontvangen. Ook oude tijdschriften, kranten, landkaarten of een stuk stof kunnen als zero waste cadeaupapier worden gebruikt. 

Geef iets om te doen

Je geeft een cadeau vaak aan iemand om te laten weten dat je die persoon waardeert. Je kunt je waardering ook prima uiten zonder spullen te kopen. Je kunt namelijk ook je eigen tijd cadeau geven. Op deze manier kun je samen mooie herinneringen maken. Voor veel mensen is dit onbetaalbaar! Je kunt bijvoorbeeld uit lunchen gaan of gaan picknicken in het park. Met wat creativiteit kun je vaak op veel meer opties komen om te gaan doen.