Het aantal flexitariërs en vegetariërs zijn de afgelopen paar jaar enorm toegenomen. In Nederland eet naar schatting vier tot zes procent van de bevolking zelden tot nooit vlees. Door dit groeiende aantal niet-vleeseters, komen er ook steeds meer opties in de supermarkt voor vleesvervangers. En één daarvan is de vegetarische bitterbal! In dit artikel vertellen wij jou waarom de vegetarische bitterbal de borreltip is als vervanger voor de normale bitterbal.

Samenstelling vegetarische bitterbal

Het zal je niet verbazen dat het aspect waarmee de vega bitterbal zich onderscheidt van de normale rundvlees bitterbal de vulling is. Bij de vega bitterbal bestaat de vulling uit gesmoorde groenten en plantaardige bouillon. Ze hebben deze vulling zodanig uitgebalanceerd, dat de smaak en textuur enorm overeenkomt met die van rundvleesragout wat te vinden is in de traditionele bitterbal. Vega bitterballen hebben verder compleet dezelfde samenstelling qua korst als de traditionele rundvleesbitterbal. Dus ook bij een vega bitterbal kan je genieten van die heerlijke, knapperige korst!

Voordelen van de vega bitterbal

Er zijn vele redenen waarom je in het vervolg kan kiezen voor een vega bitterbal in plaats van de klassieke old amsterdam bitterballen. Hieronder benoemen wij enkele van de voordelen:

  • De vega bitterbal doet qua smaak en textuur niet onder voor de traditionele rundvleesbitterbal.
  • Vega bitterballen zijn beter voor het milieu dan rundvleesbitterballen.
  • Het is beter voor je gezondheid om minder vlees te eten. In vleesproducten zitten vaak veel onverzadigde vetten. Bij plantaardige producten niet tot nauwelijks! Wanneer je dus kiest voor een vega bitterbal zal je veel minder (verzadigd) vet binnen krijgen dan bij een normale rundvleesbitterbal.

Genoeg redenen dus om eens zo’n vega bitterbal te proberen! Nog een fijn voordeel is, is dat je de vega bitterbal zowel in de oven als in de airfryer kan klaarmaken.

Recepten

Je hebt er voor gekozen om te gaan voor de vega bitterbal op de borrelplank bij je verjaardag dit jaar. Maar een gewone vega bitterbal vind je te saai. Gelukkig zijn er erg veel opties om zo’n vegetarische bitterbal wat interessanter te maken! Zo kan je er bijvoorbeeld burgertjes van maken. Dit doe je door de vega bitterbal tussen een mini hamburgerbroodje te leggen. Vervolgens kan je er nog wat sla, tomaat, augurk en saus naar smaak bij toevoegen om er een echt hamburgertje van te maken. E voilà, een vegetarische borreloptie waar jouw gasten geen nee tegen kunnen zeggen!

Ga jij voortaan voor de vegetarische of traditionele bitterbal?