Hoe lang is wafelbeslag houdbaar? In samenwerking met www.wafelijzer.eu, en die zouden het toch moeten weten, vertellen we je hoelang je deze Belgische lekkernij kunt bewaren. Vers wafelbeslag is in de koelkast ongeveer 1 dag houdbaar, omdat de rauwe eieren in het beslag zeer snel bederven. Gebruik het wafelbeslag indien mogelijk direct op.
Hoe lang zijn wafels houdbaar? Verse zelfgemaakte wafels zijn ongeveer 1 dag houdbaar als ze buiten de koelkast worden bewaard. In de koelkast zijn ze echter tot 5 dagen houdbaar als de wafels luchtdicht en in een blikje worden bewaard.
Daarnaast kunnen verse wafels ook worden ingevroren om er tot 6 maanden later van te genieten.
Wafelbeslag is bij voldoende afkoeling ongeveer 1 dag houdbaar Als het vers bereide wafelbeslag niet meteen op is, moet het altijd voldoende worden afgekoeld zodat het de volgende dag kan worden gebruikt om wafels mee te bakken.
De koelkast is de beste plek om wafels op te bergen.
Zorg er echter voor dat het wafelbeslag wordt afgedekt, zodat het niet in contact kan komen met ander voedsel in de koelkast.
Verleng de houdbaarheid van wafelbeslag door het in te vriezen
Het is zelfs mogelijk om wafelbeslag in te vriezen, omdat het beslag niet bederft door in te vriezen. Een blik of diepvrieszakje is perfect voor het invriezen van wafelbeslag.
Bevroren wafelbeslag moet altijd binnen 3 maanden worden gebruikt – langer invriezen wordt niet aanbevolen.
Wafels ca. 5 dagen in blik bewaren bij 5 tot 7 °C
Iedereen die net verse wafels heeft gebakken, kan deze in de koelkast bewaren, want de ideale omstandigheden voor het bewaren van verse wafels zijn bij een temperatuur van 5 tot 7 °C.
Bewaar de wafels in een blik zodat ze niet te snel vocht opnemen. De wafels moeten uiterlijk na ongeveer 5 dagen op zijn, anders worden ze papperig en gaan ze snel schimmelen.
Wafels invriezen voor maximale houdbaarheid
Wafels kunnen ook worden ingevroren om ze langer dan 5 dagen te bewaren: We raden aan om de wafels te scheiden met bakpapier, zodat ze niet aan elkaar plakken in de vriezer.
Als wafels zijn ingevroren, zijn ze ongeveer 6 maanden houdbaar. Door te roosteren kunnen de wafels tegelijkertijd worden ontdooid en opgewarmd, zodat ze meteen weer knapperig zijn.
Schimmel en een zure of ranzige geur zijn tekenen dat het wafelbeslag is verlopen
Dat het wafelbeslag bedorven is, is direct te herkennen aan de kleine tekenen van schimmel. Een verandering in de kleur van het wafelbeslag geeft ook aan dat het is verlopen.
Bovendien kan de geurtest worden gedaan door simpel even met je neus boven de wafels te hangen. Zure en ranzige geur spreekt voor verlopen wafelbeslag.
Als wafels “papperig” of beschimmeld raken, kunnen ze niet langer worden bewaard en moeten de wafels helaas worden weggegooid.