Onze wereld kreunt onder het afval dat wij produceren. Dat is best een angstaanjagende gedachte. Plastic zit intussen overal. In de natuur, in oceanen, zelfs in de lucht en in ons eigen lichaam. De hele problematiek kan zo overweldigend aanvoelen dat je het gevoel hebt dat jouw inspanningen om ecologisch te leven helemaal voor niets zijn. Maar dat is echt niet zo. 

Het spreekwoord zegt: alle beetjes helpen. Door kleine inspanningen te doen, help je plastic in onze wereld te verminderen. Deze inspanningen kosten niet veel moeite, maar doen toch wonderen. Maak bijvoorbeeld gebruik van katoenen totebags in plaats van plastic tasjes en gebruik een herbruikbare koffiebeker in plaats van wegwerpbekers met plastic deksel. 

De voordelen van een herbruikbare koffiebeker

Veel mensen hebben thuis of op het werk een favoriete koffiemok. Vaak met een tekening of in een kleur die heel wat zegt over hun persoonlijkheid. We kunnen het niet helpen, mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Als je in die lijn denkt, is het enkel maar logisch dat we een eigen, favoriete koffiebeker gebruiken voor meeneemkoffie. 

Er zijn talloze mooie, leuke en grappige duurzame en herbruikbare koffiebekers op de markt. De meeste daarvan zijn in essentie een thermos met een handig deksel waarvan je kan drinken zonder hete koffie te morsen. Sommige zien er ook echt uit als zo’n wegwerpbeker, maar zijn dan van sterker, herbruikbaar materiaal gemaakt. 

Goedkopere koffie

Door thuis je meeneembeker te vullen met koffie, bespaar je geld. De koffie die je in koffiehuizen of -stalletjes kan kopen is vaak vele keren duurder dan de koffie die je gewoon thuis kan zetten. Bovendien kan je thuis je favoriete koffie kiezen en helemaal pimpen naar jouw smaak. Kies bijvoorbeeld voor een krachtige koffie van Lavazza met een beetje suiker en wat koffieroom, of zelfs een scheutje siroop met een smaakje.   

Vind je de koffie van de koffiezaak om de hoek toch lekkerder of heb je thuis geen koffiezetmachine? Veel koffiehuizen bieden tegenwoordig korting als je je eigen koffiebeker meebrengt. Dat is een win-win situatie, want je krijgt een goedkopere koffie en je hoeft geen wegwerpbeker te gebruiken. 

Bijtanken wanneer je maar wil

Herbruikbare koffiebekers zijn vaak groter dan een wegwerpbekertje. Je komt dus langer toe met je koffie en je hoeft niet elk uur naar de Senseo machine in de breakroom te lopen. Is je koffie halverwege de dag toch op? Dan vul je hem gewoon lekker bij. Wel eerst even uitspoelen, zo blijft je beker netjes.

Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen aan een herbruikbare, meeneembare koffiebeker. Voordelen voor jezelf, voordelen voor onze planeet en voordelen voor je portemonnee. Geweldig, toch?