Yoghurt is iets wat je de hele dag kan eten. Je kan het eten als ontbijt, tussendoortje of als onderdeel van je toetje. Maar er zijn zo veel verschillende soorten op de markt, dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. In dit artikel zetten wij ze voor je op een rijtje!
Soorten yoghurt
Technisch gezien zijn er twee verschillende soorten yoghurt, namelijk roeryoghurt en standyoghurt. Zoals de naam als verklapt wordt roeryoghurt tijdens het maakproces geroerd. Hierdoor word het vloeibaar. Standyoghurt wordt daar in tegen niet geroerd en rijpt in de verpakking. Dit maakt dat het dik is en niet is te schenken. Benieuwd naar een vergelijking yoghurt soorten? Hieronder noemen wij ze voor je op!
Hollandse yoghurt
In Nederland word dit ook wel gezien als de ‘gewone’ yoghurt. Deze yoghurt is schenkbaar en wordt vaak verkocht in kartonnen pakken. Je hebt verschillende soorten Hollandse yoghurt. Zo heb je magere, halfvolle en volle yoghurt. Het verschil zit in het vetpercentage:
- Magere yoghurt: bevat < 1% vet
- Halfvolle yoghurt: bevat 1-3% vet
- Volle yoghurt: bevat > 3% vet
Griekse yoghurt
Een goed voorbeeld van standyoghurt is Griekse yoghurt. Omdat het vocht uit de yoghurt wordt gehaald, blijft er een dikke yoghurt over. Ook word er room aan de yoghurt toegevoegd. Hierdoor is Griekse yoghurt lekker romig. Wel heeft het een hoger vetpercentage, namelijk 10%. Je kan Griekse yoghurt vergelijken met zure room. Hierdoor is deze yoghurt ook goed te verwerken in warme gerechten!
Turkse yoghurt
De Turkse yoghurt wordt, net als bij Griekse yoghurt, uitgelekt. Hierdoor blijft er een dikkere yoghurt over. Er bestaan vele verschillende versies. Deze verschillen voornamelijk in dikte. Zo is de één te vergelijken met gewone yoghurt, maar is de ander weer meer vergelijkbaar met Griekse yoghurt. Een tip: heb je de dunne variant gekocht, maar wil je hem graag wat dikker hebben? Lek de yoghurt dan uit in een theedoek!
Bulgaarse yoghurt
Tot slot bestaat er ook Bulgaarse yoghurt. Dit wordt gemaakt van een magere melkpoeder in combinatie met ingedikte melk, waarbij de melk wordt ingedampt. Door dit proces is deze yoghurt ook wat dikker, maar vooral ook een stuk vetter, dan gewone yoghurt. Deze variant bestaat namelijk voor 5% uit vet. Wel is hij wat zachter en minder zuur dan normale yoghurt.
Nu weet jij precies welke soorten yoghurt er allemaal zijn!