In deze blog worden een aantal recepten geplaatst met maximaal vijf ingrediënten. Zout en peper worden hierbij niet mee geteld. Het grote voordeel van het “5 or less” principe is dat de recepten vooral makkelijk zijn en daar houden mensen van! Hoeveel gerechten ken jij die uit maximaal vijf componenten bestaan? Deze borrelhapjes met 5 of minder ingrediënten zijn altijd handig met feestdagen of verjaardagen!

Simpel en snel: zalmwraps

Smeer een wrap of tortilla (1) in met roomkaas (2). Beleg deze met plakjes gerookte zalm (3) en hele dunne plakjes komkommer (4). De kaasschaaf is zeer geschikt om heel dunne plakjes komkommer te maken. Rol de wrap op als een pannenkoek, verpak hem in huishoudfolie en leg hem minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven. Snijd hem daarna in plakken van circa 2 cm.

Altijd succes: gevulde eieren deel 1 (kerrie)

Kook een ei (1) hard. Roeren tijdens het koken zorgt ervoor dat het dooier mooi in het midden komt te zitten. Laat het ei afkoelen en pel het. Snijd het ei in de lengte doormidden en haal het dooier eruit. Prak het eigeel en voeg er wat mayonaise (2) aan toe. Doe ook wat mosterd (3), kerrie (4) en bieslook (5) in het schaaltje en roer totdat er een mooi egaal geheel ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Met een spuitzak, een snoepzak waar het puntje vanaf is geknipt en zelfs met een lepel kan je het witte gedeelte van het ei vullen met een klodder van deze gele verwennerij. Als decoratie kan je er wat bieslook op doen.

Gek genoeg bevat eiersalade dezelfde ingrediënten! Mocht er een eitje uit elkaar vallen bij het pellen, dan kan je hem dus prima gebruiken voor een zelfgemaakte salade.

Gevulde eieren deel 2 (paprika)

Zie het recept hierboven, maar vul de eieren (1) met een mengsel van eigeel, mayonaise (2), tomatenketchup (3), paprikapoeder (4) en cayennepeper (5). Vergeet niet op smaak te brengen met wat zout.

Gevulde eieren deel 3 (pesto)

Evenals de eerdergenoemde recepten, maar dan gevuld met eigeel (1), mayonaise (2), pesto (3) en wat geraspte kaas (4). Als decoratie kan een heel fijn gesneden kerstomaatje (5) worden gebruikt.

Caprese op een broodje

Snijd een plakje van een ciabatta-brood (1) en besmeer dit met rode pesto (2). Leg er een plakje tomaat (3) en een plakje mozzarella (4) bovenop. Maak het af door er een prikkertje met een blaadje basilicum (5) in te prikken.

Minipizza

Bereid broodmix (1) volgens de verpakking. Verdeel het deeg in kleine bolletjes en vul er een cupcakevorm mee. Bestrijk de kleine broodjes met tomatenpuree (2) uit blik. Voeg daarna bijvoorbeeld ham (3), champignons (4) en kaas (5) toe. Een kwartier in de oven is over het algemeen voldoende om deze minipizza’s gaar te krijgen.

Dit is ook leuk als traktatie

Gebruik een metalen uitsteker in de vorm van een bloem om van dikke plakken kaas (1) een vrolijk figuurtje te maken. Snijd wat komkommer (2) in plakjes en halveer deze. Prik de kaas en de komkommer samen met een cherrytomaatje op een satéprikker. Een kool verpakt in aluminiumfolie doet prima dienst als “vaas”.

Ouderwets lekker: kaas en worst

Er gaat niets boven een simpel blokje kaas (1) of plakje worst (1) bij de borrel. Of een asperge (1) gerold in wat ham (2). Ook een augurk (1) in boterhamworst (2) mag natuurlijk niet ontbreken.