Of je nu graag uitgebreid kookt, of net wat minder gemotiveerd iedere dag een maaltijd bereidt, je hebt vast en zeker wel van die zaken waar je je enorm aan kan ergeren in de keuken. Dingen die je plezier in het koken tijdelijk of blijvend weten te verzieken, en die ervoor zorgen dat je gefrustreerd weer uit de keuken tevoorschijn komt, al dan niet met een bereidde maaltijd. Wat zijn jouw grootste frustraties in de keuken?

Recepten die mislukken

Ken je dat? Je komt ergens een mooi gerecht tegen, en gaat met het recept in handen de keuken in om het ook te maken. Je doet alles netjes volgens het boekje, maar toch wordt het gerecht niet zoals je had gehoopt, niet zoals je door het recept min of meer werd beloofd.

Heel frustrerend! Heb je een beetje een eigen draai gegeven aan het recept, dan kun je het misschien nog zien aankomen, maar heb je alles netjes gevolgd, dan zou het eigenlijk niet mogen gebeuren. Kijk wel goed wat er nu precies aan de hand is. Is je gerecht echt volledig mislukt, en niet te eten? Zwaar aangebrand, totaal niet gaar, veel te papperig of smerig van smaak? Dat is zonde, want nu heb je niet alleen de frustratie van een mislukt gerecht, maar zal je ook nog snel iets anders moeten vinden om te eten.

Het kan echter ook zijn dat het gerecht prima eetbaar is, maar er alleen wat minder mooi uitziet dan op de foto. Dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Probeer er dan toch gewoon van te genieten, en laat dat perfecte plaatje even los. Dat is gemaakt door zeer ervaren koks, gebruik makend van allerlei hulmiddelen, het perfecte licht en goede fotografen. Daar in jouw eerste poging meteen aan tippen is misschien ook niet zo realistisch. Maar is het nu echt belangrijk of je gerecht het goed doet op Instagram? Geniet er lekker van, als de smaak helemaal in orde is!

Pannen die hun werk niet doen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: pannen die hun werk gewoon niet goed doen. De bekende situatie met pannenkoeken die aanbakken, of andere gerechten die aan de pan blijven plakken. Heel frustrerend! Maar ook prima te voorkomen. Pannenkoeken bak je zonder aan te branden in keramische koekenpannen; de antiaanbaklaag die zij hebben is ongeëvenaard. En een keramische pan zorgt er ook voor dat je andere gerechten als het ware door de pan glijden, in plaats van eraan vast te plakken. Dat scheelt veel frustratie!

Missende ingrediënten

Een laatste grote ergernis is er tijdens het koken achter komen dat je ingrediënten mist. Beetje pijnlijk, want doorgaans je eigen schuld; had je maar beter moeten lezen. Dat is ook meteen de gouden tip om deze frustratie in de toekomst te voorkomen. Ga je toch weer de mist in? Misschien zit er een flitsbezorger in je buurt die je uit de brand kan helpen?